גודל טקסט:
שינוי צבעי האתר:
מקשי קיצור
S - עבור לתוכן העמוד
1 - עמוד הבית
4 - חיפוש
הצהרת נגישות

שאלות ותשובות-הפרעות שינה

כיצד אדע שאני סובל מהפרעות שינה?

התלונות בדבר הפרעות בשינה שונות מבן אדם לבן אדם, ותלויות בעיקר בסוג הפרעת השינה. יש המתלוננים על איכות שנת הלילה, לדוגמה קשיי הרדמות, יקיצות תכופות משינה, או תנועות גוף רבות משינה, ויש המתלוננים דווקא על קשיים בתפקוד היומי, כמו לדוגמה: נטיה לישנוניות מרובה במשך היום, עייפות מרובה וכדומה. 

קרוב לוודאי שאת/ה סובל/ת מהפרעות שינה באם את/ה סובל מאחת או יותר מהתופעות הבאות:
א. קשיי הרדמות תכופים.
ב. יקיצה משינה באמצע הלילה מבלי יכולת להירדם בשנית.
ג. יקיצות משינה עם תחושת חנק.
ד. ישנוניות מרובה במשך היום.
ה. תנועות רגליים חזקות מתוך שינה.
ו. הליכה משינה, או ביצוע תנועות אוטומטיות אחרות משינה.
ז. סיוטי לילה שמטרידים את מנוחתך.

אתה יכול לבדוק בעצמך את איכות שנתך על ידי מילוי שאלון הערכת איכות השינה שהוכן במרכז לרפואת שינה. לאחר שתמלא את השאלון, המחשב ינתח את תשובותיך ויקבע באם אתה סובל מהפרעות בשינה ובאיזו חומרה.

מהם הסוגים השונים של הפרעות השינה?

ישנן למעלה מ-85 הפרעות שינה ידועות, מהן שכיחות מאוד ומהן נדירות ביותר. השכיחות ביותר הן:

אינסומניה (Insomnia) - כ-10% מהאוכלוסיה מתלוננים על קשיי הרדמות, יקיצות תכופות משינה או יקיצות בוקר מוקדמות מדי, או על שילוב של שתיים או שלוש התלונות יחדיו. 
להפרעה זאת הנקראת אינסומניה סיבות מרובות. בן אדם הסובל מאינסומניה ללא טיפול עלול במשך הזמן לגלות סימני דכאון, ירידה ביכולת הריכוז ובכושר עבודה, ואי שקט מוגבר.

דום נשימה בשינה (Sleep Apnea) - כ-10% מהגברים ו- 4% מהנשים סובלים מהפסקות תכופות בנשימה בזמן שינה. במרבית המקרים בני האדם הסובלים מדום נשימה בשינה אינם מודעים לכך. הם מתלוננים בעיקר על נחירה קולנית ומטרידה, עייפות יומית מרובה ונטיה לישנוניות במיוחד במצבים פסיביים.
ישנה חשיבות מרובה לאבחון מוקדם ככל האפשר של דום נשימה בשינה, בגלל שהפסקות הנשימה בשינה הן גורם סיכון ללחץ דם גבוה, ולתהליכים טרשתיים בכלי הדם.

נרקולפסיה (Narcolepsy) - זאת מחלת שינה נדירה שבאה לידי ביטוי בהרדמויות בלתי מבוקרות במשך היום, שקורות בדרך כלל באופן פתאומי. חולי נרקולפסיה גם מתלוננים על כך שאמוציות חזקות, כמו בכי, צחוק, או הפתעה, גורמות להם לחולשת שרירים. בזמן ההרדמות, או היקיצה משינה, הם לעתים חשים בשיתוק שרירים וחווים הזיות (חלימה בהקיץ) בהירות. נרקולפסיה גורמת להפרעה קשה במהלך החיים של החולה.

תסמונת הרגליים "העצבניות" בשינה (Restless Legs Syndrome) - אנשים הסובלים מתסמונת הרגליים העצבניות בשינה, מתלוננים בדרך כלל על תחושת אי נוחות וחוסר מנוחה בשרירי הרגליים, במיוחד כאשר הם במנוחה, או כאשר הם מנסים להירדם. התחושות הללו גורמות לקשיי הרדמות או ליקיצות תכופות משינה. לעיתים, הם מתארים את התחושות ברגליים כאילו "דבר מה זוחל בתוך רגליהם."

תסמונת "השינה המאוחרת" (Sleep Phase Delay Syndrome) - בני אדם שסובלים מתסמונת השינה המאוחרת מתקשים להירדם לפני שעות הבוקר המוקדמות ואפילו כאשר הם משתמשים בכדורי שינה. עקב כך, הם מתקשים מאוד להקיץ בשעות הבוקר ונוטים להקיץ בשעות הצהריים או אחר הצהריים. הפרעה זאת פוגעת באופן קשה באיכות החיים, שכן אדם הסובל ממנה מתקשה לקיים אורח חיים שגרתי.

הפרעות שינה אחרות כוללות בין השאר הליכה בשינה, חריקת שיניים בשינה, ביעותי לילה, סיוטי לילה, הרטבת לילה, התקפי אפילפסיה בשינה ועוד.

מהן הסיבות להפרעות שינה?

ישנן סיבות רבות להפרעות בשינה, מהן סיבות שמקורן בסביבתו של האדם הישן כמו טמפרטורה גבוהה בחדר השינה, או רעשים בסביבה, ומהן סיבות רפואיות או נפשיות, כמו חרדה, דיכאון, עודף משקל קיצוני, או מחלה כרונית. גם לגורמים גנטיים יש השפעה גדולה על השינה ואיכותה.

כיצד יכולה בדיקת שינה לעזור בפתרון הבעיה?

בכדי לטפל בהפרעות שינה בצורה יעילה יש צורך בראש ובראשונה לאבחן את הפרעת השינה וסיבותיה. לצוות המקצועי של המרכז לרפואת שינה ניסיון של למעלה מ-25 שנים באבחון וטיפול בהפרעות שינה. עד כה נבדקו במרכז לרפואת שינה מייסוד הטכניון למעלה מ-100,000 בני אדם בגלל הפרעות בשנתם. בכדי לאבחן את הפרעת השינה שלך, מומחי המרכז יראיינו אותך ויקבעו האם נחוצה בדיקת שינה מעבדתית או ביתית, או שניתן לאבחן את הפרעת השינה גם ללא בדיקה. סניפי המרכז לרפואת שינה נמצאים בבתי החולים רמב"ם בחיפה, הדסה בירושלים, הלל יפה בחדרה ו-וולפסון בחולון, כך שאם נחוצות בדיקות משלימות, ניתן להשלימן במהירות וביעילות רבה.

מהם הטיפולים האפשריים בהפרעות שינה?

הטיפולים בהפרעות שינה שונים מהפרעה להפרעה. לדוגמה, טיפולים באינסומניה יכולים לכלול שינוי בהרגלי השינה בכדי לסגל הרגלים נכונים יותר, או טיפולים באמצעות "כדורי שינה", ואילו טיפולים בדום נשימה יכולים לכלול שימוש במכשיר הדוחס אוויר לנחיריים בזמן השינה על מנת למנוע את הפסקות הנשימה בשינה, או שימוש בהתקן דנטלי בזמן השינה לאותה המטרה.

כיצד אני יכול להתקשר לסניף המרכז לרפואת השינה הקרוב למקום מגורי?

אתה יכול להתקשר אלינו ישירות לסניף הקרוב למקום מגוריך בחיפה, חולון או חדרה, על מנת לקבל הנחיות מדויקות כיצד תוכל להגיע אלינו לראיון, או לאבחון וטיפול. אתה גם יכול לבקש מהרופא שלך להפנות אותך למרכז לרפואת השינה.

האם כל קופות החולים מכסות את עלות הבדיקה?

הבדיקה במעבדות המרכז לרפואת השינה מכוסה על ידי כל קופות החולים. במידה ויש לך שאלה בקשר לכך אנא התקשר לאחד מסניפי המרכז לקבלת אינפורמציה נוספת.

מה ההבדל בין בדיקות שינה בבית ובמעבדה?

בדיקת השינה המעבדתית יותר מקיפה מבדיקה ביתית. היא כוללת רישומים של גלי מח, תנועות עיניים, מתח שרירים, קצב לב, תנועות נשימה, רמת ריווי חמצן בדם ותנועות רגליים. באמצעות רישומים אלו, ניתן לאבחן סוגים שונים של הפרעות בשינה. הבדיקה הביתית כוללת מספר מצומצם יותר של ערוצי בדיקה ומטרתה לאבחן הפרעות נשימה בשינה, או להעריך את השפעת הטיפול בהפרעות נשימה בשינה. הבדיקה הביתית מתבצעת באמצעות מכשיר משוכלל ביותר שפותח על סמך מחקרים של המרכז לרפואת השינה, המכשיר מספק אינפורמציה מדויקת על הפרעות הנשימה בשינה על ידי ניתוח זרימת הדם באצבעות היד.

קיבלתי זימון לבדיקת שינה במרכז, מה עלי להביא לבדיקה? כיצד עלי לנהוג ביום לפני הבדיקה? מה קורה בזמן הבדיקה? מה עלי לדעת לאחר הבדיקה?

אין צורך להתכונן באופן מיוחד לבדיקה במעבדת השינה. עם זאת, מאחר וישנם בני אדם שמתקשים להירדם בסביבה זרה, רצוי להימנע משינה במשך היום לפני הבדיקה. כמו כן, רצוי להימנע משתיית משקאות אלכוהוליים או קפה לפני הבדיקה. יש להגיע לבדיקה בזמן שנקבע ולהביא בגד נח לשינה וכלי רחצה אישיים. כאשר תגיע/י למעבדה יקבל את פניך צוות הטכנאים, מרביתם סטודנטים לרפואה בשנים מתקדמות שעברו הכשרה מיוחדת לביצוע בדיקות השינה. הם יכינו אותך לבדיקה על ידי הדבקת האלקטרודות לביצוע הרישומים הפיזיולוגיים. בסיום ההכנות במידה ותרצה בכך, תוכל לצפות בטלוויזיה בחדר ההמתנה עד למועד כיבוי האורות, בדרך כלל בסביבות השעה 22:00. בדיקת השינה נעשית בחדר שינה פרטי. צוות הטכנאים מפקח על הבדיקות במשך כל הלילה ויענה לכל קריאה ובקשה במהלך הבדיקה, אשר תסתיים בערך בשעות 7:00-6:00 בבוקר. צוות המעבדה גם יעזור לך בהסרת האלקטרודות ובניתוק ממכשירי הבדיקה.

שם
_price
_Quanity
מחק
_Confirm_and_pay