גודל טקסט:
שינוי צבעי האתר:
מקשי קיצור
S - עבור לתוכן העמוד
1 - עמוד הבית
4 - חיפוש
הצהרת נגישות

הפרעות שינה התנהגותיות בילדים

מאת: איתי גבאי, מנהל האתר

הרך הנולד מבלה כשני שליש מזמנו בשינה. עם ההתבגרות מספר שעות השינה הדרושות לילד הולכות ופוחתות עד הגיל המבוגר - בו מספר שעות השינה  הן כרבע משעות היממה. בשלושת השנים הראשונות לחייהם מבלים תינוקות  זמן ממושך יןתר בשינה מאשר בעירות. השינה בשלבים המוקדמים בהתפתחות נחוצה להתפתחות מוחית, גדילה פיזית, הבשלה של המערכת החיסונית, תהליכי למידה וזכרון והבשלה של מערכות גופניות רבות.

תינוקות שאינם ישנים מספיק או שאינם ישנים טוב מראים התנהגות עצבנית אופיינית וגורמים לתחושת לחץ ועצבנות גם אצל ההורים. במצבים קיצוניים עלול גם להיות עיכוב בהתפתחות התקינה של הילד. חוסר שינה בילדים גורם למעשה לשתי תופעות מקבילות - עצבנות כתוצאה מהמחסור בשעות השינה הנחוצות וחוסר סבלנות ותגובות שליליות של ההורים המותשים. חלק ניכר מהילדים הסובלים מבעיות שינה בגיל הרך ואינם מטןפלים עלול להמשיך ולסבול מבעיות אלה גם בבגרותם. ניתן בהחלט לשפר את המצב ע"י טיפול מתאים.

בעיות שינה בילדים ותינוקות

בתינוקות וילדים קיים מגוון רחב של בעיות שינה אפשריות, חלקן נפוצות יותר חלקן פחות והן כוללות: קושי בהרדמות, תזמון שינה לקוי, סיוטי לילה, ביעותי לילה (בהם התינוק מתעורר בצרחות והוא איננו מגיב להורים ולעיתים אף מתנגד אליהם) הליכה מתוך שינה, דפיקות ראש במזרן במהלך ההרדמות או השינה ובעיות נשימה בשינה. חלק מהבעיות יפתרו באופן עצמוני ואין צורך בטיפול נוסף. בעיות אחרות כגון הפרעה נשימתית משמעותית בלילה דורשות התערבות טיפולית כזו או אחרת ויש לפנות לייעוץ על מנת לאפשר לילד (ולהורים) לישון שנת לילה רגועה.

ישנן בעיות שינה התנהגותיות בילדים בריאים לחלוטין הנובעות מתפקודם של ההורים. בעיות אלה ניתנות לפתרון בקלות יחסית על ידי הדרכה והסבר להורים המצפים לילד. תגובתם של ההורים לתופעות אלה קריטית לפתרונן ותגובה לקויה עלולה לגרום לבעיות שינה משמעותיות כמו גם לפיתוח התנהגויות מניפולטיביות ואנטי סוציאליות במקרים קיצוניים. הורים המועדים לתגובות שגויות הם הורים "טריים" חסרי נסיון, או ללא עזרה וייעוץ של הורים אחרים או בני משפחה בעלי נסיון, וכאלה שאינם מסוגלים לשמוע ילד בוכה או להציב גבולות. התופעות הנפוצות ביותר בהקשר זה הן בעיות ההרדמות המוכרות להורים רבים הנובעות מאסוציאציית שינה ודחיית שינה.

הקשרי שינה

אסוציאציית שינה היא דבר מה הדרוש לתינוק או לילד שמקל על ההרדמות. דבר זה דרוש לילד כשהוא הולך לישון וכן כאשר הוא מקיץ באופן ספונטאני במהלך הלילה. אסוציאציות חיוביות הן כאלה שהילד יכול לספק לעצמו ללא צורך באחרים וכך להמשיך ולישון גם אם הוא מקיץ בלילה (מציצת אצבע או צעצוע רך במיטה) בעוד שאסוציאציות שליליות הן כאלה הדורשות התערבות של אדם אחר (נענוע, הרדמות על כתפי ההורים או בקבוק) או שינוי מקום השינה (שינה במיטת ההורים, הרדמות באוטו או על גבי מכונת הכביסה - כן, גם כאלה יש). בפשטות - ילד הדורש נסיעה במכונית או נענוע כשהוא נרדם יזדקק לחיזוקים אלה גם כאשר יקיץ במהלך הלילה. כך, נקבל ילד שמתקשה להרדם ואיננו מסוגל לישון לילה שלם ללא התערבות ההורים (ואילו אינם מבינים מדוע ילדם איננו מסוגל לישון יותר משעתיים רצוף). שינה במשך לילה שלם היא תכונה התפתחותית הנרכשת בגיל 3-9 חודשים כך שבגיל זה הילד אמור לישון לפחות 5 שעות רצופות בלילה בהן הוא יקיץ כפעמיים במהלך הלילה וירדם שנית ללא התערבות. על ההורים להקנות לילדיהם הרגלים לשינה נכונה ובכך לאפשר להם להרדים את עצמם לבד ולישון לילה שלם.

דחיית שינה

דחיית השינה מאפיינת בדרך כלל ילדים גדולים יותר והיא מתרחשת בגיל בו הילד הופך עצמאי יותר ומשתמש בעצמאות חדשה זו בכדי להשפיע על ההורה לדחות את שעת השינה. גם במקרה זה תגובת ההורה חשובה - הורים שאינם מציבים גבולות כלל ומאפשרים לילד לבחור את שעת השינה, וכאלה המציבים גבולות שאינם ברורים או אינם קבועים ושולחים מסר מבלבל לילד בנוגע לשעת השינה הרצויה עלולים להחמר את בעיית השינה. ילדים הדוחים את שנת הלילה שלהם יסבלו משנת לילה מופרעת וקצרה (שנת הלילה שלהם תתחיל מאוחר יותר ותסתיים בדרך כלל בשעת בה שאר הילדים מקיצים לגן או לבית הספר). היעדר גבולות לשינה יגבה מחיר נוסף כאשר הילד ילמד שכמו בנושא שעת השינה, כך גם בנושאים אחרים יוכל לקבל את מבוקשו מההורים המבולבלים בעזרת בכי וצעקות.

עצות לפיתוח הרגלי שינה טובים בילדים

  • עזרו לילדיכם להבדיל בין יום ללילה, בדיוק כמו שאתם אינכם ישנים באור גם ילדיכם יישן טוב יותר בחדר חשוך ושקט בלילה.
  • צרו טקס שינה קבוע - אמבטיה, אוכל, צחצוח שיניים, סיפור או מוזיקה לפני השינה.
  • סיימו את טקסי השינה לפני שאתם מניחים את הילד במיטתו. במיטה עודדו את הילד להרדם ממצב ערני (כלומר, אל תתנו לו להרדם מחוץ למיטתו), גם אם הדבר מלווה במחאה קולנית מצידו. כך הוא ילמד להרדם לבד גם אם יקיץ בלילה.
  • נסו להבחין בהופעת עייפות אצל ילדיכם ולפעול לפיה, אל תעשו שינויים דרסטיים בהרגלי השינה שלו אך תוכלו לשנותם בהדרגה לאורך זמן, למשל בכדי להקדים את זמן השינה בילדים המתנגדים לשינה.
  • השתדלו להמנע משינוי שעות השינה והיקיצה של ילדיכם, גם בחופשים ושבתות יש לנסות ולשמור על השעון הביולוגי קבוע.
  • המנעו מתגובה מוגזמת לבכי קל, במקרים רבים האוצר הקטן שלכם ירדם במיטתו גם ללא עזרתכם, ואולי אף ילמד להרדים את עצמו בפעם הבאה בה יקיץ.
  • אל תכנעו בקלות - הורים ה"נכנעים" להתקפי זעם ובכי לעיתים אף מגבירים את התופעות הלא רצויות שמציגים ילדיהם ומעודדים אותם להשתמש בצעקות ובבכי לקבלת מבוקשם.

וחשוב מכל - הפעילו הגיון בריא. גידול ילדים זה קשה, שווה לפעמים אפילו לבקש עצה מהורים, חברים יודעי דבר ואף לפנות לרופא כאשר מופיעות בעיות שינה משמעותיות.


 הילדים לא נרדמים בלי נסיעה במכונית? הילד לא מוכן ללכת לישון בזמן? רוצים לשאול שאלות נוספות? אנו במרכז לרפואת שינה עמלים ימים כלילות על מנת שתוכל/י לישון שנת לילה נהדרת, נשמח לענות על שאלות נוספות באמצעות דף יצירת קשר או במענה הטלפוני בסניפי המרכז.

שם
_price
_Quanity
מחק
_Confirm_and_pay