ביעותי לילה, או Pavor Nocturnus מאופיינים ע"י פחד קיצוני וחוסר יכולת זמנית והפיכה לשוב להכרה במהלך שנת לילה. הסובלים מהבעיה מתעוררים בפתאומיות בתחושת פחד המלווה בהתנשמות, גניחות או צעקות. במקרים רבים לא ניתן להעיר את הסובלים מביעותי לילה ורק לאחר שזה חלף יוכל הסובל מהבעיה לחזור לישון. למעשה, במהלך ההתקף האדם איננו ער והוא ברוב המקרים איננו מודע ולא יזכור את התופעות שעשויות להדאיג את סביבתו עד מאוד.
שנת הלילה שלנו מחולקת באופן גס לשנה שאיננה מלווה בתנועות עיניים מהירות (או Non REM) ושינה המלווה בתנועות עיניים מהירות (REM). בעוד שסיוטי לילה מתרחשים בזמן שנת REM, ביעותי לילה מתרחשים באופן כללי בזמן שנת Non REM. בניגוד לביעותי לילה, סיוטי לילה הם חלומות בעלי תכנים מפחידים ומאופיינים בשינה מלאה של הסובל מהם. ביעותי לילה אינם חלומות של ממש ובדרך כלל לא ניתן להסביר או לתאר את "סיפור המסגרת" או הסיבה שהביאה לפחד.
ילדים יכולים לעיתים לזכור מקרים של ביעותי לילה ואף יכולים לתאר את התחושה שגרמה לפחד - לדוגמא: חוסר יכולת לבצע דבר מה או תמונה מפחידה. העובדה שבמקרים רבים אין חלום או "סיפור" סביב תחושת הפחד מותירה את הסובלים מהבעיה במצב בלבולי, חמור בהרבה מהמצב בו נמצאים כשמתעוררים מחלום רע. התעוררות מביעותי לילה יכולה להיות מלווה באמנזיה (שכחה) זמנית, בה לא יכול המתעורר לזכור את שמו, היכן הוא נמצא או פרטים אחרים על עצמו.
תופעת ביעותי הלילה נפוצה במיוחד בילדים מגיל שנתיים עד שש (כ-15% מהילדים בגילאים אלה יחוו ביעות שכזה) למרות שביעותי לילה יכולים להופיע בכל גיל. הגורמים לביעותי לילה אינם מובנים באופן מלא אך ידוע שישנו קשר גנטי לתופעה וכן שחום גבוה, שינה לא מסודרת ויום לחוץ ומעיק יכולים לגרום להופעה של התקף שכזה.
ביעות לילה מתרחש בדרך כלל בילדים, בשעת השינה הראשונה. הילד מתיישב במיטה ומתחיל לצעוק והוא נראה מבולבל ולעיתים לא מזהה את הסובבים אותו. פעמים רבות הילד איננו מודע להמצאות ההורים בסביבתו והוא איננו מדבר, או מגיב לדיבור. רוב המקרים אורכים מספר דקות אך ידועים מקרים ארוכים יותר שנמשכו 20 או אף 30 דקות.
תופעה זו של ביעותי לילה נדירה במבוגרים, וקשורה פעמים רבות לאירועים טראומטיים מהעבר. במבוגרים, נמצא קשר בין ביעותי לילה והדחקת לחץ, כעס עצמי, חרדה וכאב כאשר הטיפול בגורם הראשוני באמצעות פתרונות פסיכולוגיים ופסיכיאטריים יוכל במקרים רבים לעזור.
בילדים, טיפול איננו נדרש בדרך כלל אך ניתן להפחית את היארעות הביעותים על ידי הפחתת הגורמים הסביבתיים המעודדים התקף שכזה - הימנעות ממחסור שעות שינה, שנת לילה מסודרת וטיפול להורדת חום וכאבים יכולים בהחלט להניב לילות רבים יותר ללא ביעותי לילה.
אז מה עושים אם בכל זאת הילד נתקף בביעות לילה?
במקרה וילדכם נתקף בביעות לילה אין צורך לנסות ולהעירו (למעשה אם תעירו את הילד במהלך ביעות שכזה תוכלו לעיתים להפחידו עוד יותר) ויש רק לוודא שהילד בטוח ולא ייפול או יפגע במהלך הביעות. ברוב המקרים הילד יחזור לישון לבד לאחר כמה דקות ולא יזכור דבר בבוקר.
חשוב לזכור שברוב המקרים ביעותי לילה חולפים מעצמם וכל שדרוש הוא הכנה של המטפלת, הבייביסיטר וההורים להתמודד עם מקרה שכזה.
הילדים מתעוררים בלילה בבהלה? מרגישים שגם אתם סובלים מהתופעה? רוצים לקבל פרטים נוספים לגבי בדיקות השינה המתבצעות במכון? תוכלו לקבל פרטים נוספים באמצעות דף "צור קשר"